A programról

Eszterhéj, eszterhaj – jelentése a magyar tájnyelvben: a tető vagy az eresz alatt. Szláv eredetű szó, szlovák nyelven: strecha. A névválasztás szimbolikája összetett, és tudatos volt: küldetésünk, hogy egy tető alá hozzuk kulturális életterünk sokféleségét a művészeti nevelés eszközeivel.

A holisztikus képességfejlesztés magában hordozza a tevékenységek komplexitását, azáltal, hogy egyidejűleg több területet fejlődését is támogatja.

Az alkotó munkát minden esetben összekapcsoljuk egy gyermekirodalmi vagy zenei mű megismerésével, amelynek komoly személyiségformáló hatása van és jó motivációja az alkotásnak. Azaz egy-egy mesei vagy zenei élményt alkalmanként vizuális tevékenység során adaptálunk.

Helyet kapnak továbbá képzőművészeti alkotások, formabontó építészeti remekművek a foglalkozásokon, amelyek kiváló inspirációul szolgálnak egy-egy alkotáshoz.

A mozgásos – és népi játékok azon túl, hogy lazító elemei a foglalkozásoknak, kiváló eszközei a gyerekek mozgáskultúrájának, testtudatának fejlesztéséhez.

A program Királyhelmeci Képzőművészeti Alkotóműhely néven Királyhelmec Város Önkormányzata, Ferencváros Önkormányzata, valamint a királyhelmeci székhelyű Tempora Orinetia Polgári Társulás támogatásával indult el és valósult meg.

Célja, hogy a helyi magyar tannyelvű iskolában és óvodában kiegészítse a művészeti nevelést, valamint, hogy előkészítse és fogékonnyá tegye a gyermekeket a későbbi művészeti tanulmányokra.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a program részben online módon, az intézményekben dolgozó pedagógusok közreműködésével valósult meg. Ennek eredményeképp egy olyan oktatási segédanyag született, amely jó kiegészítője a pedagógusok munkájának. Hétről-hétre nyújt tematikus, kidolgozott, a pedagógiai tervező munkába beilleszthető tudásanyagot.